Садівники часто роблять одну й ту саму помилку: купують багато рослин у одиничному екземплярі. Як там кажуть, “кожній тварюці по парі”. Потім дивуються, чому немає вау-ефекту. Спробуймо розібратися, як цього уникнути.

Пропонуємо вам 10 лайфхаків, які допоможуть будь-яким чагарникам виглядати ефектно і круто, як сади знаменитих дизайнерів!

  1. Період декоративності

При виборі рослин для саду, перегляньте період декоративності кожного з них, у які місяці вони цвітуть. Складіть таблицю декоративності. З її допомогою ви легко сплануєте безперервне цвітіння саду.

  1. Базові рослини

Для кожного місяця підберіть 3-5 основних рослин, які цвітуть одночасно і поєднуються один з одним за колористикою та екологічними умовами зростання.

Природний стиль у саду: 10 лайфхаків для посадки рослин

  1. Різноманітні суцвіття

Намагайтеся, щоб у квітнику були присутні рослини з різними типами суцвіть, від колосу до парасольки. Так квітник буде різноманітним та ненудним.

  1. Ярусність у посадках

Дотримуйтесь ярусності в посадках: виділяйте рослини для переднього, середнього та далекого плану квітника.

  1. Декоративні злаки

Розбавте квітник злаками. Не забудьте, що є злаки, що проростають у другій половині травня, і холодорослі, які починають колоситися вже в червні. На початку сезону не варто робити ставку на теплорослі злаки, вони виявлять себе в другій половині літа в середній смузі Росії, а деякі лише восени, наприклад, міскантус або вейник коротковолосий.

  1. Блокова посадка

Садьте рослини масивами або блоками, по 10-15 рослин, мінімум по 5-7 штук. Так колірна пляма буде помітнішою.

  1. Норми посадки

Не забудьте про норми посадки рослин на кв. м. Ознайомитись з ними можна тут https://danika-biola.com.ua.

Природний стиль у саду: 10 лайфхаків для посадки рослин

  1. Паттерни у посадках

Робіть повтори у посадках! Обов’язково дублюйте блоки, тим самим ви задаєте ритм квітника. Повторювані елементи створюють єдину структуру.

  1. Використання рельєфу

Якщо вам пощастило і ви щасливий власник ділянки з рельєфом – обіграйте його, не вирівнюйте, а навпаки, підкресліть. Пагорби та низини завжди виглядають мальовничими та відсилають нас до природного ландшафту. Або як сказала один відомий кінорежисер, Стівен Спілберг: “Якщо горизонт унизу – це цікаво, якщо горизонт зверху – це цікаво, якщо горизонт посередині – це жахливо нудно!”.

  1. Акцентні рослини

Не забудьте про акцентні рослини. Завжди цікаво зачепитися за щось особливе. Це може бути півонія, гладіолус, жоржина, коров’як та ін. Звичайно, в ідеалі, щоб це була структурна рослина, яка прикрашатиме сад навіть після цвітіння. Їх садять у поодиноких екземплярах у кількох місцях у квітнику.

Дотримуючись цих 10 невеликих правил, будь-які зарості можна перетворити на дизайнерський квітник нової хвилі. Дерзайте і у вас все вийде!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *