Сьогодні діти з найменшого віку максимально завантажені. Буквально з ясельної групи батьки намагаються придумати їм якнайбільше занять, що розвивають. Підростаючи, дитина йде до школи, у неї з’являються нові інтереси, додаткові заняття та репетитори. Окрім навчання та розвитку, підлітку хочеться провести час у соціальних мережах, пограти в онлайн-ігри або подивитися серіал. Виходить, що час на спокійний відпочинок, коли школяр фізично та морально відпочиває, викроїти просто неможливо.

Таке навантаження на дитячу психіку нерідко призводить до серйозних наслідків, а саме – стресу. Не всі можуть самостійно і без наслідків вирішити цю проблему, тому питання досить гостре.

Чому багато вчитися не завжди на користь?

Сучасні тенденції призводять до нездорового суперництва між дітьми, а отже кожен з них прагне досягти якомога більшого. Для цього учні день і ніч сидять за підручниками, витрачають час та гроші на додаткові заняття та нерідко нехтують сном. Тобто навантаження на дітей зростає з кожним роком, при цьому як справлятися з втомою, що накопичилася, дитина найчастіше не знає. Тому просто перемикається з однієї діяльності на іншу.

Враховуючи, що діти, як правило, невтомні і легко підлаштовуються під обставини, стрес, що накопичився, не відразу дається взнаки. Якщо батьки помічають явні ознаки втоми у школяра, наприклад, грубість, істерики, агресія чи апатія, діяти треба негайно. Почати – з гарного та тривалого відпочинку.

Коли навчання не на користь: як дотриматися балансу між навчанням та відпочинком?

Вчитися треба в міру

Існує два види стресу – еустрес та дистрес. Перший – позитивний. Тобто він допомагає людям долати себе, досягати успіху, прогресувати. Дистрес, навпаки, руйнує людину і може ввести її в стан депресії. Саме до шкідливого стресу приводить дитину надмірна втома. Гонка за хорошими оцінками, досягненнями в спорті та іншими мірилами успіху у дітей вимагає навантаження, що постійно збільшується. У результаті з першого класу у школяра накопичується втома, яка спочатку непомітна. Але до більш дорослого віку, коли учень пройшов навіть через іспити та вступ до ВНЗ, він помічає, як сильно страждає його організм. Часто погіршення самопочуття та здоров’я настільки сильне, що поправити ситуацію просто неможливо.

Кілька корисних порад батькам

Не допустити погіршення здоров’я та сильний стрес допоможуть прості правила, яких потрібно дотримуватись щодня. Наприклад, буде корисним розвантаження на вихідних. Варто взяти за правило не вчитися, скажімо, щосуботи. Дитина повністю відпочиває та насолоджується життям. Не зайвим буде прибирати гаджети за 2 години до сну – так він буде тривалішим і спокійнішим. Зменшить стрес прогулянка на свіжому повітрі, гімнастика для очей, ранкова зарядка. Всі ці поради допомагають підтримати емоційне та психічне здоров’я школяра.

Батькам важливо не залишатися осторонь в жодному періоді життя сина чи доньки. Давати поради, стежити за режимом та наявністю відпочинку у учня. У дитинстві дитина повинна робити все з інтересу до життя, а для цього їй потрібно бути здоровою.

Коли навчання не на користь: як дотриматися балансу між навчанням та відпочинком?

Побудьте один день на місці дитини

Якщо вам все ще здається, що «всі так вчилися і нічого», спробуйте поставити себе на місце сучасного школяра. Короткий сон, раннє піднесення, безліч уроків у школі та домашнього завдання вдома, гуртки, секції, репетитори, нічне читання і, звичайно ж, час на гаджети. Графік дітей настільки насичений, що вони перебувають у стресі постійно, адже можливості спокійно просто відпочити немає. Тому дорослі повинні створювати такі умови, щоб дитина почувала себе здоровою та щасливою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *