Навіть найкорисніший продукт можна зіпсувати в процесі приготування – якщо ви робите одну з цих помилок.
Навіщо потрібно вимочувати картоплю, ніж спеції краще за солі та інші неочевидні лайфхаки для кухні.
Ви використовуєте сіль замість спецій
Якщо страва здається вам прісною, не намагайтеся покращити її смак за допомогою солі – хлорид натрію затримує рідину в організмі та сприяє появі набряків. Щоб розкрити смак продуктів, але при цьому не нашкодити здоров’ю, спробуйте поекспериментувати зі спеціями та приправами. Вони принесуть вам тільки користь, до того ж, на відміну від солі зі спеціями, складно «переборщити». Сіль у стравах можуть замінити лимонний сік, селера, свіжі або в’ялені томати, часник, оцет, кінза, орегано, естрагон, базилік, петрушка, кмин, зіра, розмарин та гірчиця.
Ви перегріваєте олію
Більшість рослинних олій можна розігрівати, проте деякі з них – зокрема, оливкова та кокосова – погано переносять підвищення температури. Якщо масло на сковороді почало димитися, знайте: протягом кількох хвилин воно втратить усі свої корисні властивості. При тушкуванні, обсмажуванні або приготуванні у фритюрі використовуйте олію, а оливкову та лляну додавайте для аромату вже в готові страви.
Ви надто довго готуєте овочі
Щоб отримати максимальну користь від овочів, найкраще з’їсти сирими. Так, за даними вчених Каліфорнійського університету, теплова обробка руйнує водорозчинні вітаміни – С і В, а також групу нутрієнтів, відомих як поліфеноли. Залежно від способу приготування втрати можуть становити від 15 до 55 відсотків.
Жиророзчинні вітаміни А, D, Е та К та антиоксидант каротин краще переносять вплив високих температур – але тільки якщо йдеться про варіння або приготування на пару. У фритюрі та при обсмажуванні на сковороді від корисних речовин у овочах практично нічого не залишається.
Ви чистите всі фрукти та овочі
А ви знали, що в шкірці деяких овочів та фруктів зосереджено основну кількість корисних речовин? Так, картопляні очищення на 50% складаються з харчових волокон, які пригнічують голод і допомагають їжі просуватися травним трактом. У шкірці яблук міститься практично весь запас кверцетину – антиоксиданту, який перешкоджає розвитку онкологічних захворювань. А пухнаста «шкірка» ківі – багате джерело вітаміну Е та флавонодидів.
Ви розтоплюєте мед
Мед не залишається рідким назавжди. Всього через кілька місяців після збору він піддається природному процесу кристалізації і набуває консистенції густої пасти. При цьому корисних властивостей він не втрачає і в такому вигляді може зберігатися роками, залишаючись смачним і ароматним.
Прагнучи повернути меду рідку форму, деякі господині розтоплюють його в каструлі або мікрохвильовій печі. Цього робити не можна – при нагріванні понад 40 градусів мед починає швидко втрачати свої унікальні властивості. І в результаті ви отримуєте калорійний сироп, що нагадує продукт бджільництва лише за запахом.
Ви використовуєте «сиру» сіль
Про шкоду солі знає кожен. Але, якщо ви не готові повністю відмовитися від її вживання, хоча б не використовуйте її у «сирому» вигляді. На думку фахівців, розчиняючись у процесі приготування та піддаючись впливу високих температур, мінерал завдає менше шкоди ниркам, судинам та лімфатичній системі.
Ви варите картоплю без вимочування
У 2015 році в доповіді Агентства з безпеки продуктів ЄС було названо продукти, що містять небезпечну канцерогенну речовину – акриламід. До них потрапила і картопля. Науці відомо, що його рівень різко зростає при обсмажуванні або запіканні продуктів, що містять крохмаль, при високій температурі. До речі, тривале зберігання готової страви з картоплі також сприяє зростанню рівня акриламіду.
Уникнути проникнення цієї небезпечної речовини в організм можна тільки одним способом – повністю відмовившись від картоплі, чіпсів та інших продуктів, що містять його. Якщо це неможливо, спробуйте мінімізувати ризик його утворення, вимочуючи бульби протягом 2 годин.
Поради щодо правильного харчування та підтримки фігури читаю тільки на цьому порталі nakolesax.com.ua.