Дрібні прищі від поту після активного фітнес-тренування або просто у спеку дратують та приносять дискомфорт. Але їх досить легко лікувати і запобігти, дотримуючись певних порад. Набагато більше порад щодо лікування пітниці у дорослих описують за цим посиланням https://vabos.com.ua/pitnicya-u-doroslix-i-ditej-foto-simptomi-likuvannya/.

Потові прищі, або простіше – пітниця, безперечно дратують, але сам піт не шкідливий для шкіри. Потовиділення є важливою функцією організму, воно відкриває та очищає пори, захищає шкіру від пересихання, виводить продукти обміну речовин, а також виконує роль природного кондиціонера для організму. Саме по собі потовиділення не викликає прищі, але коли піт поєднується з високою температурою та тертям, то це може призвести до закупорки пір. Найчастіше пітниця проявляється в області декольте, спини, складок шкіри, згинів рук та ніг. Також надмірне потовиділення, наприклад, під час занять спортом або коли на вулиці або в транспорті занадто спекотно, може погіршити існуючі проблеми зі шкірою.

Якщо шкіра схильна до акне або дуже чутлива, солі, що містяться в поті, можуть дратувати шкіру та сприяти спалахам проблем. Крім того, інші подразники, такі як пил і бруд у спеку, легко прилипають до вологої шкіри, ще більше закупорюючи пори.

Серед інших факторів, які провокують появу пітниці, бактерії, які живуть на шкірі та виділяють липкий секрет, що забиває протоки, різні ендокринні захворювання, що супроводжуються гіпергідрозом, застосування неякісних косметичних засобів або занадто щільних кремів. Часто пітниця з’являється через носіння одягу зі штучних тканин, які не дають шкірі дихати. При цьому піт не вбирається в тканину, а збирається в епідермісі та закупорює протоки потових залоз.

Слід враховувати, що пітниця має схожі симптоми з деякими алергічними реакціями, тому якщо поява червоних прищів супроводжується свербінням і довго не минає, краще звернутися до лікаря.

Основні види пітниці

  1. Кристалічна пітниця. Виникає при поверхневій закупорці проток потових залоз і цим сприяє накопиченню в ньому поту. Таку назву вона отримала, тому що характеризується маленькими бульбашками із прозорою рідиною. В цілому вони абсолютно нешкідливі: безболісні, не викликають запального процесу і швидко проходять при дотриманні необхідних гігієнічних процедур.
  2. Червона пітниця. Це найпоширеніший вид пітниці. Закупорка часу в цьому випадку відбувається в епідермальній частині проток потових залоз. На шкірі утворюються червоні цятки невеликого розміру, і вони можуть запалюватися та доставляти дискомфорт.
  3. Пустулезна, або жовта пітниця. Цей вид пітниці зустрічається рідше. Він характерний для чутливої шкіри або є ускладненням червоної пітниці, коли до неї приєднується бактеріальна інфекція. Жовта пітниця супроводжується запальним процесом та утворенням маленьких гнійників.

Дрібна неприємність: чому виникає пітниця у дорослих і як її лікувати

Як уникнути пітниці

Виділення поту неминуче, чи займаєтесь ви спортом, чи їдете в задушливому метро, чи відпочиваєте на пляжі. Щоб звести до мінімуму негативний вплив на шкіру, потрібно постаратися усунути всі бар’єри, які створюють тертя, затримують піт і утримують його на шкірі довше, ніж це потрібно.

Завжди знімайте спортивний одяг відразу після тренування, приймайте душ або хоча б давайте трохи подихати шкірі, перш ніж одягнутися. Не наносите макіяж перед тренуванням та мінімізуйте його в спеку, щоб не провокувати закупорку доби.

Не знаходитесь довго на сонці в мокрому купальнику, краще прийняти душ і переодягнутися.

Якщо ви в місті, після вулиці додатково очищайте тоніком всі ділянки шкіри, які схильні до утворення потових прищів (декольте, спину, згини). Просто нанесіть засіб на ватяний диск і акуратно протріть всі необхідні зони.

Якщо пітниця з’являється в області обличчя, шиї, декольте, для щоденного вмивання використовуйте пінку, що очищає замість кремоподібних продуктів, так як останні часто залишають після себе залишки масел. При жирній шкірі подвійне очищення ввечері чудово підійде, щоб якісно видалити всі забруднення та бути впевненими, що пори не забиваються. Подвійне очищення передбачає нанесення та змивання засобу двічі поспіль.

Після вмивання використовуйте кондиціонер або тонер для шкіри. І, звичайно, не забувайте проводити процедури, що відлущують один раз на тиждень, щоб видалити відмерлі клітини шкіри і запобігти появі потових прищів.

Як швидко усунути пітницю

При пітниці можуть допомогти легкі засоби, що підсушують. Серед них, наприклад, крем із вмістом цинку або саліциловий тонік. Також допомагають протирання слабкими розчинами борної кислоти або марганцівки. При дискомфорті та свербіння можна прийняти антигістамінний препарат.

Якщо до пітниці приєдналася інфекція та з’явилися гнійники, то можна підключити мазі із вмістом антибіотиків, але краще перед цим проконсультуватися з дерматологом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *